Primul meu aparat, cu Ioana Metescu (Interviu)
- Marian
- 17 mar. 2022
- 7 min de citit
Actualizată în: 19 mar. 2022
Înainte de a vă invita să citiți acest interviu din noul segment "Primul meu aparat" vreau numai să spun că lumea este din ce în ce mai ok. Și spun asta în urma contactului repetat pe care l-am avut în ultimii ani cu tinerii din ziua de azi care știu din ce în ce mai multe, vorbesc din ce în ce mai frumos, scriu din ce în ce mai bine și gândesc din ce în ce mai fain. Awesome. No bun, astăzi vă invit să "stați de vorbă" cu Ioana Metescu, tânăr fotograf din Buzău în vârstă de 22 de ani și studentă la arhitectură la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București în anul III. Ea ne povestește despre primul ei aparat și cum vede ea fotografia pe film.
Așadar, laptopul în brațe, un ceai cald și spor la citit. O să vă placă.

Folk Camera Straps: Care a fost primul tău aparat foto? Care este povestea lui, l-ai cumpărat sau l-ai primit cadou?
Ioana Metescu: Prima mea cameră pe film a fost un Zenit 11, o cameră SLR full manuală cu un obiectiv de 50mm. Anterior mai încercasem să fac fotografii pe un Smena despre care nu mai știu nimic, decât că era foarte vechi și provenea de la bunicul unei prietene, la care a și rămas. Zenitul, în schimb, l-am primit cadou de majoratul meu în 2018 de la prietenul meu de pe atunci, cu care am și învățat să facem fotografii pe film. (Și el deținea tot un Zenit, ceva mai vechi și cu o pată de ulei, cred, pe vizor, astfel încât era greu uneori să îți dai seama ce fotografiezi, dar am apreciat întotdeauna că a ales să îl păstreze el pe acela.) Încă de dinainte ne pasiona fotografia, iar descoperirea acestei noi arii parcă ne-a împins și mai tare pe acest drum. Am ținut mult la această cameră și încă nu mă îndur să o dau deși, treptat, am început să dau și de alte camere pe film, unele provenind de la talciocul nostru din Buzău. Unchiul meu, pe care îl pot numi colecționar întrucât colecționează orice, de la aparate vechi de fotografiat și filmat până la jurnale de război, pick-upuri și tot ce ține de lumea tradițională, se știa bineînțeles cu multă lume din talcioc și [oamenii] îi păstrau uneori câte o cameră pe film care, ulterior, ajungea la mine.
FCS: Ce ți-a plăcut cel mai mult la acest aparat? Dar ceva ce nu ți-a plăcut? IM: Cel mai mult mi-a plăcut la acest aparat că era full manual și că am putut să-mi încep drumul în fotografia pe film pornind de la bază, sau așa îmi imaginez eu. Mă refer la faptul că m-am bucurat că nu-mi făcea zilele mai ușoare făcându-mi automat setările, ci am putut să învăț mai multe despre shutter speed și aperture astfel. Mult timp am ținut și un carnet în care îmi notam cu ce setări de expunere făceam fiecare fotografie ca să mă ajute să înțeleg ce poate face camera în diferite tipuri de lumină. Altfel, este o cameră destul de simplă, cu un body cu un design care mie personal îmi place foarte tare, cu toate că este destul de grea. Mai târziu am ajuns să am unele probleme cu ea, precum light leaks și faptul că uneori mi se bloca și perdeaua [obturatorului] când trăgeam.
© Ioana Metescu. Fotografii făcute cu Zenit 11.
FCS: Ai avut parte de vreo întâmplare nefericită cu acest aparat foto vechi care te-a făcut să te îndoiești de pasiunea pentru fotografia pe film? IM: După cum am spus anterior, camera a ajuns să aibă unele probleme, dat fiind și faptul că era foarte veche și nici nu mai fusese dusă la o curățare de mult timp. Partea bună a fost însă că, fiind încă la început, mă bucuram chiar și de acele fotografii cu light leaks care astăzi pot fi considerate deranjante. Pentru mine făceau parte din frumusețea și surpriza fotografiatului pe film. Astfel nu am ajuns să mă îndoiesc niciodată de această pasiune.
Ceea ce ar fi interesant de menționat e faptul că eu îmi developam fotografiile în ultimul sediu de developări rămas în Buzău, și acesta cu chimicalele pe terminate. De aceea toate fotografiile care proveneau de la ei erau cu o tentă de albastru și mult timp am crezut că pur și simplu așa trebuiau să fie. Doamna de acolo era foarte drăguță și întotdeauna ne spunea să nu mai developăm la ea și să mergem la București să developăm, până când chiar am făcut-o și am avut o mare surpriză. Cred că aceasta era partea cea mai grea a fotografiei pe film de pe atunci, faptul că trebuia să mă deplasez până în capitală ca să developez, și totuși nu am renunțat.
© Ioana Metescu. Fotografii făcute cu Zenit 11.
FCS: Ce te atrage la un aparat foto pe film? Are ceva în plus față de unul digital? Și este experiența fotografierii alta? IM: Cred că aceasta este întrebarea pe care mi-au pus-o cele mai multe persoane. Pentru mine este vorba de surpriza de după. Sunt o persoană foarte nerăbdătoare care, în general, nu-și lasă prea multe surprize, iar procesul fotografiei pe film mă face să aștept un film de la developare mai ceva decât Crăciunul. Chiar dacă ajungi să-ți cunoști camera foarte bine, tot te surprinde uneori rezultatul. Pentru mine cumva se aseamănă cu procesul de realizare a unei picturi; am ceva în minte când încep și am alt rezultat când termin, care-mi produce mai mult sau mai puțin entuziasm; cert e că nu am de unde să știu de la început cum va ieși și întotdeauna e o surpriză. Și fotografia pe film e un proces de creație la un nivel mult mai personal, mai aproape de o pictură decât de un proces mecanic. Mai e și faptul că te face uneori pur și simplu să te oprești și să spui: "uite, îmi place ce văd" sau "mă bucură acest moment". Cred că de multe ori ducem lipsă în viața noastră de aceste momente în care doar ne oprim și luăm o pauză ca privitori. Din punct de vedere al fotografiei digitale, aceasta are multe avantaje care cred că se știu. Cu toate acestea lipsește acel sentiment de surpriză și entuziasm. Cam știi cum o să iasă culorile, contrastele, lumina de la bun început și oricum sunt și mult mai ușor de editat după. Lipsește provocarea. FCS: Ce te-a determinat să încerci fotografia pe film? La început ai avut vreo temere sau curiozitatea mare nu a lăsat loc pentru asta? IM: Ceea ce m-a determinat de la bun început să încerc fotografia pe film a fost, bineînțeles, curiozitatea și faptul că utilizam un obiect pe care părea că toată lumea din jurul meu l-a uitat, inclusiv părinții mei care făceau foarte multe fotografii în trecut. Mă surprindea faptul că se uitau la camera din mâna mea ca la un obiect absolut străin, deși, în mod ironic, dacă o întreb pe mama ce își amintește din perioada facultății îmi răspunde cu "multe fotografii cu munți". Am avut și multe temeri, de multe ori mi-a fost frică să nu fac ceva greșit când fotografiam, până când am învățat să mă mai relaxez și să mă bucur și de accidente. Cred că cea mai mare teamă a mea a fost însă ca nu cumva să îmi prind prost filmul în aparat și să trag în gol (deși am pățit și asta de câteva ori).
© Ioana Metescu. Fotografii făcute cu Zenit 11.
FCS: Ce alte aparate foto ai mai folosit? Fă un clasament cu ele conform experienței tale și spune-ne cărui tip de fotografie se potrivește cel mai bine fiecare.
IM: Aparatele pe film pe care le-am mai folosit sunt și în ordinea în care le-am încercat, dar și în ordinea calității lor de la mai puțin bun până la cel mai bun: 1. Zenit 11 - modul manual 2. Revue 400SE - aperture priority 3. Pentax ME - aperture priority 4. Minolta X700 - aperture priority și modul manual 5. Canon A1 (cel pe care-l folosesc și în prezent) - Acesta e cel mai flexibil dintre toate, putând fi utilizat în orice mod: și aperture priority și shutter speed priority, dar și full automat sau manual. De asemenea, mă bucură la el și faptul că are un lever pentru expuneri multiple, spre deosebire de celelalte camere, cu care uneori experimentez și pot "suprapune" fotografii teoretic la nesfârșit. Atât Canon A1, cât și Minolta X700 sunt camere de o calitate foarte bună și destul de căutate, mi-e greu să fac diferența între ele din punct de vedere al calității fotografiilor, însă, după cum am zis, Canon A1 îmi oferă mai multă libertate. Despre celelalte camere pot spune că au fost mai de început și mi-au pus mai multe piedici, însă și cu ele am realizat uneori fotografii care m-au încântat. Nu pot să zic ce tip de fotografie se potrivește pentru fiecare, deoarece eu am încercat cumva din toate și nu pot spune că îmi aleg camerele pe film după ce intenționez să fotografiez în principal.
Ultima mea achiziție este un Olympus XA, un rangefinder foarte mic ce se află întotdeauna la mine-n buzunar și care face poze excelente, deși uneori e dificil de utilizat în momente cu lumină puțină fără a folosi blițul, dat fiind obiectivul său de f:2.8. Îl recomand pentru cine vrea să fie "pe fază" pe stradă, întrucât este și foarte rapid de utilizat și foarte silențios.
FCS: Alege un aparat foto (pe film) pe care ai vrea să-l încerci și spune-ne de ce. IM: Aș fi curioasă să încerc orice aparat pe film 120, întrucât nu am ajuns să experimentez și în această arie a fotografiei pe film și sper că poate o să ajung să mă lovesc și de vreo Yashica, Rolleiflex sau Mamiya. FCS: În încheiere, ce fotografi care trag pe film îți plac? IM: Elisabeth Dare, Nikos Economopoulos, Alison Scarpulla, Sarah Eiseman, Tristan Hollingsworth, Iwao Yamawaki și mulți alții.
© Ioana Metescu. Fotografii făcute cu Zenit 11.
Găsiți mai multe fotografii pe film ale Ioanei pe contul ei de Instagram.
Dacă și tu vrei să ne povestești despre primul tău aparat foto pe film, dă-mi un semn la folkcamerastraps@gmail.com.
Pentru iubitorii de fotografie pe film care nu ies fără aparat din casă și sunt mereu pregătiți cu filme de rezervă, am creat tot felul de pachete port-film + curea cum este Pachetul Marine de mai jos.
Comments